miercuri, 23 ianuarie 2013

Va iesi UK din EU?


Cu siguranta va aflati si voi intre persoanele care cel putin o data s-au gandit ‘hei!, daca UK ridica restrictiile, mai ca as aplica si eu sa lucrez in domeniul meu, asa… macar ca experienta de viata cateva luni…’

Sfarsitul anului 2013 trebuia sa fie sarbatorit de romani si bulgari cu ridicarea restrictiilor pe piata din UK si alte tari UE. Din pacate entuziasmul a scazut cu siguranta dupa declaratiile de zilele trecute ale Primului Ministru UK David Cameron, care a facut mai multe afirmatii in presa privind posibilitatea ca UK sa paraseasca de tot UE. Cameron a afirmat ca “Of course Britain could make her own way in the world, outside the EU, if we chose to do so … But the question we will have to ask ourselves is this: is that the very best future for our country?”*1)

Declaratia Primului Ministru Cameron a avut mai multe reactii internationale imediate, iar conform Reuters, Enda Kenny, primul ministru al Irlandei, a descris idea ca UK sa iasa din UE ca fiind ‘dezastroasa’. *2)

The Guardian, Today, Daily Mail si alte ziare au publicat sondaje*3)conform carora peste jumate din cetatenii Britanici ar vota pentru a iesi din Uniunea Europeana daca intr-adevar ar fi chemati la vot. Se pare ca cei mai mari sustinatori ai mentinerii calitatii de membru UE sunt tinerii cu varstele 18-24 care in procent de 83% au fost pro membru UE. *4)

Daca UK ar iesi din UE mai multe domenii locale de servicii si industrii ar fi afectate. Industria alimentara din Anglia ar fi extrem de afectata in situatia in care UK ar iesi din UE atat datorita limitarilor la export (prin ingreunarea cauzata de TVA extra comunitar si taxe vamale, accize care acum nu se percep intre firme in spatiul UE) cat si datorita faptului ca in acest domeniu imigrantii detin procentul cel mai ridicat in randul angajatilor.[1] *5)

Ramane de vazut in ce directie se indreapta lucrurile, dar ideea de baza ramane totusi ca UK nu agreeaza deloc interventiile UE pe propria piata si doreste sa le opreasca.

Aceste afirmatii ale Primului Ministru Britanic vin dupa o serie de restrictii si modificari intrate in vigoare anul trecut in ceea ce priveste politica de reducere a vizelor si a muncitorilor imigranti. In ceea ce priveste romanii si bulgarii, pregatirea pentru Olimpiada a fost o scuza perfecta pentru ca Home Office sa reduca in 2012 numarul de programari in Croydon la doar cateva pe zi.
Sperantele au fost spulberate cu totul la sfarsitul anului trecut, cand obtinerea unei programari in Croydon parea aproape imposibila. 2012 a fost un an foarte fluctuant in ceea ce priveste modalitatile de obtinere a cardului de student pe care atat de multi romani si bulgari l-au solicitat! Daca la inceputul anului programarile se obtineau doar online, in luna Mai 2012 deja se obtineau doar telefonic, apoi aproape deloc online sau la telefon pe tot parcursul ultimei jumatati de an. Mai mult, in luna August 2012 s-au modificat conditiile atat la conturile online cat si restrictiile privind membrii EEA ce pot solicita drept de munca in UK ca si dependenti.

Evident, in mod oficial, situatia era foarte frumos prezentata: nu puteti incepe un curs practic fara sa detineti yellow card (de exemplu Curs National Vocational Course). Dreptul sa studiezi in clasa nu este ingradit, dar daca vorbim  de practica profesionala, ucenicie sau orice forma asimilata statutului de angajat, detinerea yellow card student este obligatory anterior inceperii partii practice. Pentru a obtine yellow card aveti mai multe optiuni, fie  facand o programare telefonica sau online, fie aplicand prin posta.  

Dar care este realitatea? Daca incercati sa obtineti o programare telefonica sunteti informat(a) ca nu sunt date disponibile si trebuie sa incercati online sau prin posta. Daca incercati sa obtineti o programare online, dupa primul search online aparea mesajul ca ‘nu sunt programari online si daca vedeti ca nu sunt programari online, sa nu incercati telefonic!’
Ramane optiunea cu posta, aparent accesibila tuturor. Dosarul depus pe posta ajunge imediat CATRE Home Office, dar… inapoi? Perioada este nedeterminata si totusi nu mai devreme de 4 luni! Si daca avem in vedere ca atunci cand depuneti actele ca si student in cadrul unui curs practic de genul National Vocational Course este obligatoriu sa includeti si compania unde se va desfasura partea practica, atunci se ridica intrebarea, ce companie asteapta nedeterminat?

Realitatea este ca oricat de frumos par informatiile oficiale, autoritatile engleze au facut tot ce a depins de ei sa limiteze cat se poate de mult intrarea romanilor si bulgarilor in Anglia.

Si totusi, daca UK iese din UE nu are nimeni de castigat ci doar de pierdut! Dar daca UK va reusi sa obtina prin aceasta miscare re-negocierea intelegerilorcu Uniunea Europeana, atunci se va crea un precedent care nu stim unde o sa duca.

Se pare totusi ca UK a mai avut un referendum similar in 1975, cand s-a supus la vot retragerea din European Economic Comunity (EEC, precedesoara EU).

Citat din prevederea UE:

Withdrawal from the European Union is a right of European Union (EU) member states under TEU Article 50: "Any Member State may decide to withdraw from the Union in accordance with its own constitutional requirements." No state has ever withdrawn, though some dependent territories or semi-autonomous areas have left. Of these, only Greenland has explicitly voted to leave, departing from the EU's predecessor, the European Economic Community (EEC), in 1985. No member state has ever held a national referendum on withdrawal from the European Union, though in 1975 the United Kingdom held a national referendum on withdrawal from its predecessor, the EEC; 67.2% of voters chose to remain in the Community.”[2] *6)

Conform Telegraph romanii prefera la acest moment Spania si Italia ca si destinatie de lucru in strainatate. Anul trecut, cu toate dificultatile si restrictiile, peste 40000 romani si bulgari au intrat in UK.

Pozitia Home Office privind numarul de imigranti romani si bulgari care ar intra in UK daca UK nu ar rupe pactul cu UE si ar respecta termenul de ridicare al restrictiilor este afirmatia ca cei care au dorit sa intre in Uk au intrat deja din 2007 si pana in prezent si daca nu au putut intra legal, au intrat cu siguranta ilegal, dar au intrat. *7)

La acest moment, romanii si bulgarii pot obtine realmente urmatoarele drepturi de munca in UK cu statut special:
  • au pair- maxim 27 de ani, maxim 25 de ore pe saptamana, in jur de 400GBP venit lunar, cazare si masa inclusa
  • student NVQ level 2 diferite tipuri de calificare pe perioade diferite, cele mai populare fiind cele pe 12 luni. Dar toate aceste cursuri implica un cost initial de minim 1500GBP inainte de inceperea cursului.
  • Self employed ca si cleaner sau nurse sau carer

BRG ofera toate aceste optiuni la acest moment.

Pentru mai multe detalii despre aceste optiuni vizitati www.brgwork.ro
----------------------